fbpx

Omakotitalokauppa käy nyt kuumana – Mitä omakotitalon ostaminen edellyttää?

Omakotitalokauppa käy nyt kuumana – Mitä omakotitalon ostaminen edellyttää?

Omakotitalon etuja ovat yksityisyys, oma piha, rauha sekä vapaus. Omakotitalo on kuitenkin suuri investointi, joten kannattaa tutustua rauhassa omiin tarpeisiin. Artikkelissa käsittelemme kiinteistökaupan edellytyksiä ja ostajan velvollisuuksia.

Miten omakotitalon ostaminen eroaa asunto-osakkeen ostamisesta?

Virallisesti kiinteistö tarkoittaa itsenäistä maanomistuksen yksikköä, johon kuuluvat alueella sijaitsevat rakennukset. Usein arkikielessä kiinteistö kuitenkin käsitetään omakotitaloksi tai muuksi rakennukseksi.

Asuntokauppa on osakekauppaa ja tyypillisesti asunto-osake antaa hallintaoikeuden kerrostalo- tai rivitalohuoneistoon, mutta osakemuotoa voi käyttää myös esimerkiksi paritalo tai useamman erillistalon ryhmä.

Omakotitalon omistajana vastaat itse jäte- ja vesimaksusta, lämmityksestä sekä ylläpidosta. Asunto-osakeyhtiössä kulut jaetaan osakkaiden kesken ja ne katetaan yhtiövastikkeella, joka sisältää rahoitus- ja hoitovastikkeen.

Kiinteistökaupan lainsäädäntö säätelee kiinteistökauppoja

Kiinteistökaupan keskeisin laki on maakaari. Maakaaressa on säädökset muun muassa kiinteistökaupan asiakirjojen muotoseikoista sekä se määrittelee myös, mitä tulee huomioida kiinteistön kirjaamisessa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Ostajan keskeisin laissa määritelty velvollisuus on tarkastusvelvollisuus. Ostajan tulee ennen ostopäätöstä tarkastaa kohde huolellisesti ja havaita päällepäin näkyvät viat tai puutteet. 

Kiinteistönvälittäjä laatii kiinteistökaupan asiakirjat käden käänteessä 

Uuden kodin ostaminen itse voi olla vaivalloinen prosessi, kun itse kauppojen lisäksi pitää huolehtia vielä muutosta ja siitä koituvista ilmoituksista, järjestelystä sekä laatikkojen purkamisesta. Kiinteistönvälittäjä helpottaa taakkaa huomattavasti ja tekee kaupoista turvallisemmat molemmille osapuolille. 

Kiinteistökauppojen tärkeimmät asiakirjat ovat seuraavat:

  • lainhuutotodistus
  • rasitustodistus
  • kiinteistörekisteriote
  • rakennuslupa-asiakirjat ja kaavaote
  • energiatodistus ja kuntotarkastusraportti
  • kiinteistön kauppakirja

Tehtyäsi toimeksiannon, kiinteistönvälittäjä huolehtii asiakirjojen hankkimisesta.

Mitä tapahtuu kiinteistökauppojen jälkeen?

Lainhuuto, eli kiinteistön omistusoikeuden rekisteröinti, tulee hakea kuuden kuukauden sisällä kiinteistön luovutuskirjan allekirjoittamisen jälkeen.

Varainsiirtovero tulee maksaa ennen lainhuudon tekemistä, eli viimeistään 6 kuukauden kuluttua luovutussopimuksen allekirjoittamisesta. Kiinteistöjen ja rakennusten luovutuksessa varainsiirtovero on 4 %. 

Kotivakuutus kannattaa päivittää jo ennen muuttoa, mutta viimeistään muutettuasi uuteen kotiin. On suositeltavaa hankkia kotivakuutus, johon sisältyy oikeusturva.

Kiinteistönvälittäjä luotsaa läpi kiinteistökauppojen karikoiden!

Lähde: SKVL